Växtplanering
Jan 13, 20252025 är här och vi är mer sugna än någonsin på att få stoppa fingrarna i jorden och få pilla med små frön. Men vi börjar med planen, den som har grott i oss under förra året, utvärderingen av sorter, vilka kvalar in i våra blomsterrabatter i år? Att du gör en plan över din säsong, en struktur där du lägger in alla dina sorter, det kommer att hjälpa dig att navigera i djungeln av panering, sådd och annat som ska göras. Det kan vara i ett block, en kalender, ett dokument på datorn, ett kartotek, ett excelark mm.
Men var börjar man? Det kan kännas övermäktigt att hitta en struktur i något som har så många faktorer som spelar in för, för det är just så odling är. Men någon slags plan hjälper en att navigera när torkan slår till eller när sommaren aldrig kommer igång. Så nu dyker vi in!
Vi tar det för början.
- Du har din plan över din odlingsplats, där du ritat in dina bäddar.
- Du har även måtten på dina bäddar som du plussar ihop för att få ut ytan på dina rabatter.
- Du vet när du vill börja skörda
- Du vet vilka sorter som du vill odla.
Härifrån är det lite matematik, jobba baklänges och att dela upp odlingen i lagom bitar att hålla kontroll över.
Vi börjar med uppdelningen som är relativt enkel, vi använder oss av tre olika delar.
Plan för Växhus
Plan för Friland
Plan för direktsådd
Sen kan det vara bra att ha en inventeringslista med vilka frön du redan har och vilka du behöver beställa. Den ligger till grund och hjälper en att hålla fokus när man är ute och sonderar och lägger sina beställningar på alla underbara fröfirmor som finns här ute i fiberoptikens land.
Att räkna
Sen tar vi matematiken, här räknar vi ut storleken på våra bäddar. Ok, vi börjar med formeln
Bäddens längd x bredd / avstånd längd x avstånd bredd.
Steg i hur vi räknar
Mät upp dina bäddars storlek, längd och bredd. Hitta rekommenderade avstånd för dina sorter. (Titta på fröpåsen eller på sidor där du köper dina fröer. I vår bok har vi ett uppslag där vi bland annat berättar avstånd mellan plantor.)
Multiplicera nu längd och bredd med varandra och dela sen den totala ytan med det mått på avstånd som rekommenderas mellan dina plantor.
Så här,
En bädd på 10 m x 1 m, med ett mellanrum på 20 cm.
10 x 1 = 10
0,2 x 0,2 = 0,04
10/ 0,04 = 250, så ca 250 plantor med ett avstånd på 20 cm.
Detta är en riktlinje som hjälper dig att uppskatta antalet plantor i stora drag. Det man behöver tänka på är att man inte vill sätta den första eller den sista raden längst ut på bädden utan man vill ha ett avstånd mellan gång och placeringen på första plantan i sin bädd.
Successioner
Och sist så tittar vi lite på olika typer av växtföljd och såvändor som med ett samlingsnamn kallas successioner. Med det menar vi hur många gånger man sår en sort, när vi planterar ut den och ersätter med en ny. Här är det bra att veta utvecklingstiden på dina olika sorter som du har valt, även denna information brukar finnas på hemsidor där fröer finns att köpa eller på fröpåsarna. Vi kommer att gå igenom tre olika och vi använder den första mest men de två andra använder vi när vi vill maximera vår yta eller odlar på en minimal yta.
- Såvändor är när man sår samma sort under flera vändor. Man sår igen och igen helt enkelt. Ex, luktärt kan man så den första omgången i februari och den andra i mars. Eller slöjsilja som vi sår med tre till fyra veckors mellanrum från slutet av februari till slutet av april.
- Stafettplantering är att sätta in en ny sort när den första börjar ge med sig. Som ex riddarsporrar som är lite sega i starten men som sen blommar över snabbt när de väl satt i gång. Då kan man plantera in nytt emellan som kinesisk förgätmigej eller sommarflox.
- Samplantering liknar stafett plantering man planterar istället två sorter bredvid varandra redan från början som stöd eller som skydd mot ohyra. Eller att man planterar annueller och perenner tillsammans innan perennerna brett ut sig och tagit all plats. Att samplantera lavendel Hidcote blue med en ny sort som vi kommer att vilja testa i år dvärgkrasse Tip Top Apricot, mums på den kombon.
Nu har du all info du behöver nu kan du börja lägga in informationen i din plan. Använd dig av din inventeringslista som grund nu när du börjar lägga in dina sorter. Lägg in sort, antal, utvecklingstid, sådatum, såvändor/ successioner, utplanteringsdatum och förväntat skördedatum i din plan.
Växhusplanen, vilka sorter ska du ha i ditt växthus eller din tunnel? In med dem i växthusplanen. Vilka sorter ska du ha på friland, in med de sorterna i frilandsplanen och sist vilka sorter du ska in i direktsåddplanen.
Nästa vecka kommer vi gå in på köldtåliga annueller och då kan du stoppa in dem i dina olika planer.