Plantera Barrotade Rosor

Sep 25, 2024

Plantera barrotade rosor

Nu på hösten är en perfekt tid att plantera barrotade rosor. 

Steg 1

Att välja sin plats, här ska man välja en plats som är öppen och där det finns lite konkurrens från andra träd och buskar. Vi planterar bara remonterande rosor, alltså rosor som blommar om under hela säsongen. De har ett behov av minst 5 timmars sol om dagen för att blomma fint. 

Steg 2

Planterar man sina rosor på en plats där det vuxit rosor innan så behöver man byta ut jorden, gräv en grop på ca 50 cm, både djup och bred och byt ut till ny jord, gärna rosjord. Jorden som du tar bort kan du lägga på andra ställen i trädgården. Detta att byta ut jorden behöver man inte tänka på om man planterar rosen på ett nytt ställe. Rosor älskar välbrunnen kompost och gödsel, en jord full av organiskt material, näring och liv. 

Steg 3

När man får sina rosor så ligger de förpackade i bunt i påse, detta för att rötterna ska hållas fuktiga, det är viktigt att rötterna aldrig torkar ut, men det får heller inte bli för fuktigt då kan rötterna mögla. Därför är det bästa att plantera sina rosor så fort man får hem sin beställning, för att inte behöva passa på dem. Innan plantering så stoppar vi ner plantorna i en hink med vatten, detta passar bra att göra medan man förbereder platsen där rosen ska planteras. 

 

Steg 4

Vid plantering är det viktigt att okuleringsstället (där roten övergår till stam) är placerad minst 10 cm under den färdiga jordytan. Detta gör att rosen stimuleras att slå fler skott från basen och jorden ger också ett nödvändigt frostskydd! Om jorden är torr vid plantering, var noga med att vattna ordentligt. Rosor har djupa rötter och det tar tid för vattnet att ta sig ner till 1-2 m djup, därför är hösten en fin tid att plantera på då vi har ett fuktigare klimat och jorden tar till sig vattnet lättare. Lycka till med era rosplanteringar!

Vill du veta mer?


AnmÀl dig till vÄrt nyhetsbrev!