Köldtåliga annueller- förkultivering och sådd

från frö till flora köldtåliga annueller odling odlingsguide slow flowers sådd växtplanering Jan 30, 2025

Den här veckan ska vi prata om en grupp annueller som vi verkligen älskar! De köldtåliga - härdiga annuellerna är en grupp bestående av arter som klarar sig i lägre temperaturer, vissa trivs till och med bättre när det är kyligt. De köldtåliga annuellerna kan planteras tidigt på våren och blommar långt in på hösten. Det är en grupp som trivs bra i det svenska klimatets kalla vårar och höstar. De hjälper dig både med att förlänga din säsong och de hjälper dig att sprida ut dina arbetsuppgifter under din utplantering. 

En köldtålig annuell har en annan typ av livscykel och de klarar av att gro under kallare perioder och kräver inte 25 grader för att gro. Och de klarar av och till och med gynnas av att växa ute på friland under kallare temperaturer Och detta kan vi utnyttja och ta användning av i vår trädgårdar och odlingar. 

Luktärt

Sådd 

Det som utmärker de köldtåliga är att är att de kan sås under flera tillfällen under året. 

Övervintra plantor 

Ett skyddat, varmt läge med en väldränerad jord passar de allra köldtåligaste  annuellerna i landets sydligaste delar. Du förkultiverar eller direktsår dina plantor  6–8 veckor före din första frost och planterar ut 3–4 veckor före din första frost. Vid utplantering är det viktigt att man väljer en plats där jorden är väldränerad och  lucker. Täck över plantorna med odlingstunnel eller fiberduk för att skydda mot vin- tern, eller täck plantorna runtom med organiskt material som en skyddande mur. T.ex. blåklint, borstnejlika, riddarsporre  

Höstsådd  

Se till att  du har en väl förberedd yta med väldränerad och lucker jord. Du vill att jorden  ska ha kylts av och ha en temperatur lägre än 5 grader för att inte riskera att  fröet gror för tidigt. Dessa frön gror tidigt på våren när det fortfarande är kallt. 

T.ex. kinesisk förgätmigej, riddarsporre 

Tidig förkultivering 

Du kan börja så tidigt, men håll koll på ditt beräknade sista frostdatum på våren  och så 10–15 veckor före det. Börja förkultiveringen inomhus och ställ sedan  ut plantorna för avhärdning 8–10 veckor före ditt beräknade sista frostdatum. Använd ett växthus alternativt en isolerad pallkrage för en skyddad  plats som håller en jämnare temperatur. Täck med fiberduk och håll koll på temperaturen under dygnet. Plantorna klarar ner mot nollan och ibland även några  minusgrader. 

Detta sätt påminner om direktsådd, men du kan här kontrollera uppdrivningen  och plantera ut kraftigare plantor i de odlingsbäddar som tål ogräs och skadedjur.  T.ex. blomstermorot, lejongap 

Lejongap

Blomstermorot

Direktsådd tidig vår 

Detta passar sorter som kan sås innan jorden har värmts upp (med värmd jord  menas att jorden ska hålla över 5 grader). Kall jord, snö och kyligt regn är inte  några hinder. Så precis som vid direktsådd, men om jorden är frusen bör du  använda tinad jord att täcka fröerna med. T.ex. blomsterkörvel, ringblomma,  riddarsporre, slöjsilja.

Praktvädd

Ringblomma och Slöjsilja

Vill du veta mer?


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!